ΑΛΕΥΡΟΥ

ΑΛΕΥΡΟΥ-ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Απέχει από την Σπάρτη 24 χιλιόμετρα και γειτονεύει με το Καστόρι, τα Περιβόλια και το Γεωργίτσι, από τα οποία απέχει τέσσερα, τρία και οκτώ χιλιόμετρα αντίστοιχα. Μέχρι το 1998 ήταν Κοινότητα. Ορεινό χωριό του νομού Λακωνίας στη βορειοανατολική πλευρά του Ταϋγέτου,σε υψομ. 650 μ. μέσα σε καταπράσινo τοπίo και άφθονα νερά. Μόνιμοι κάτοικοι 70 περίπου άτομα που ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία. Κύριο προϊόν παραγωγής το εξαιρετικό ελαιόλαδο.

Το χωριό λόγω της θέσης του προσφέρεται για ήρεμες διακοπές μέσα στη φύση. Αυτός είναι και ο λόγος που τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σημαντική αύξηση των κατοίκων το καλοκαίρι. Αρκετά από τα εγκατελειμμένα σπίτια, επισκευάζονται από απόδημους αλευρίτες και χρησιμοποιούνται ως εξοχικά. Η Αλευρού είναι ένα παραδοσιακό χωριό που αξίζει να το επισκεφθεί κανείς για να θαυμάσει τις ομορφιές του.

Στο χωριό λει­τουργούν τρία οινοπαντοπωλεία και ένα εργοστάσιο παραγωγής ελαιολάδου. Τον επισκέπτη εντυ­πωσιάζει η φύση του χωριού, η μορφολογία του εδάφους, οι ρεμα­τιές του και οι πτυχές τους, τα νερά, το πράσινο, ο ναός του πολιούχου Αγίου Γεωργίου, που πρόσφατα, με μόνη την συνδρομή των εντός και εκτός Αλευρούς Αλευριτών, ανακαινίσθηκε με επιτυχία εσωτε­ρικά και κυρίως εξωτερικά, πλα­κοστρώθηκε η μεγάλη της πλατεία και αποτελεί κόσμημα πραγματικό. Την γραφικότητα του χωριού τέλος, συμπληρώνουν τα όμορφα και πε­ριποιημένα ξωκλήσια του: η Αγία Άννα, ο Αη Θανάσης, η Αγία Βαρ­βάρα, οι Ταξιάρχες, η Παναϊτσα και ο Σταυρούλης.

Ιστορία
Η ίδρυση της παλαιοχώρας χάνεται στο βάθος του χρόνου. Επί Βυζαντινών χρόνων η Παλιοχώρα συνδεόταν οδικά με τη γνωστή οδό προσπέλασης της αρχαίας Πελλάνης-Βελεμίνας, που αναφέρει ο Παυσανίας στα «Λακωνικά» του. Κάπου στο μέσο της διαδρομής Πελλάνης-Παλαιοχώρας, κοντά «στα Πλατανάκια» τοποθετούν και το τότε νομισματοκοπείο.

Στην περιοχή της νέας Παλαιοχώρας – σημερινής Αλευρούς – υπήρχαν υδρόμυλοι, που καθένας τους λειτουργούσε με το νερό του προηγούμενου. Τους μύλους αυτούς τους όριζαν οι Παλαιοχωρίτες. Χωριό Περιβόλια δεν υπήρχε τότε όπως προαναφέρθηκε οι μόνοι εκεί μικροοικισμοί, Λιμουζανέικα και Μποζανέικα, ανήκαν στην παλαιοχώρα -.

Ο κυριότερος από τους μύλους ανήκε σε μια παλαιοχωρίτισα, που ήτανε πάντα πατόκορφα αλευρομένη. Οι πελάτες και οι κάτοικοι τη γνώριζαν, την προσφωνούσαν και την αναζητούσαν ως «Αλευρού». Από το πολύ της επανάληψης η μυλωνού μετονομάστηκε σε αλευρού και μαζί της, με τον καιρό, έγινε και η παλαιοχώρα, Αλευρού. Πρίν από το 1463 η Αλευρού ονομαζόταν Παλαιοχωρα και βρισκόταν τέσσερα περίπου χιλιόμετρα βορειοανατολικά του σημερινού χωριού, στη θέση που και τώρα λέγεται «Παλιοχώρι» κι έχει υπολείμματα του τότε οικισμού.

Επανάσταση 1821
Υπάρχουν σημαντικά ιστορικά στοιχεία  για την συμμετοχή στη Επανάσταση του 1821 τριακοσίων (300) τουλάχιστον αγωνιστών από το Παρδάλι, την Αλευρού και το Γεωργίτσι. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά αποδεικνύετε  η συμμετοχή τους μαζί και με άλλους αγωνιστές  της Βόρειας Λακεδαίμονος σε σημαντικές μάχες και πολεμικά γεγονότα του αγώνα, όπως στις μάχες στο Βαλτέτσι (24.4.1821) στα Δολιανά και τα Βέρβαινα (18.5.1821), στην πολιορκία και την άλωση της Τριπολιτσάς, στις  μάχες των Δερβενακίων, στην άμυνα στο φρούριο του Άργους, στην άμυνα των Μεσσηνιακών φρουρίων ( Νιόκαστρο – Σφακτηρία) αλλά και στις μεγάλες μάχες της Μάνης (Βέργα Αλμυρού, Πολυάραβο), όπου δεν συμμετείχαν μόνο Μανιάτες αλλά και μεγάλος αριθμός αγωνιστών και οπλαρχηγών από την Λακεδαίμονα.

Ιδιαιτερότητες Αλευριτών
Φιλοξενία: Οι Αλευρίτες διακρί­νονταν για τα φιλόξενα αισθήματά τους. Μέχρι και αρκετά μετά την καμπή του αιώνα που αφήσαμε, το χωριό αυτό αποτελούσε σίγουρο και ευχάριστο κατάλυμα σε κάθε περαστικό και επισκέπτη. Αλλά και σήμερα, που τα μέσα συγκοινω­νίας, δημόσια και ιδιωτικά, αλλά και οι δυνατότητες οι οικονομικές άλλαξαν ριζικά τη ζωή στο θέμα αυτό, όπου χρειαστεί, το χωριό δεί­χνει πως η πατροπαράδοτη φιλοξε­νία δεν εξέλιπε. Στους μαστόρους, για παράδειγμα, που τοποθέτησαν τις πλάκες στην πλατεία του Αη-Γιώργη, εξασφάλισαν ύπνο και πρόσφεραν φαγητό εκ περιτροπής οι γυναίκες του χωριού για όσο δι­άστημα χρειάστηκε (ένα 15θήμερο περίπου).
Σεβασμός στην ξένη ιδιοκτησία: Στα 40 χρόνια δεν έχει παρατηρηθεί φαινόμενο έστω και μικροκλοπής. Οτιδήποτε αντι­κείμενο, μικρής ή μεγάλης αξίας, αφήνεται έξω από το σπίτι ή στο χωράφι ή στο δρόμο και ουδείς διανοείται ότι μπορεί να χαθεί (να κλαπεί).

Video από την εκπομπή Μενουμε Ελλάδα

Πηγές  http://www.alevrou.com  , http://aleyroy-lakonias.webnode.gr  ,  https://www.facebook.com/ealevrou.lakonias

Φωτογραφίες
ΑΛΕΥΡΟΥ-ΛΑΚΩΝΙΑΣ2

ΑΛΕΥΡΟΥ-ΛΑΚΩΝΙΑΣ4

ΑΛΕΥΡΟΥ-ΛΑΚΩΝΙΑΣ5

ΑΛΕΥΡΟΥ-ΛΑΚΩΝΙΑΣ6

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ – ΠΛΑΤΕΙΑ
ΑΛΕΥΡΟΥ-ΛΑΚΩΝΙΑΣ-ΑΓΙΟΣ-ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΑΛΕΥΡΟΥ-ΛΑΚΩΝΙΑΣ3

ΑΛΕΥΡΟΥ-ΛΑΚΩΝΙΑΣ-ΑΓΙΟΣ-ΓΕΩΡΓΙΟΣ2

ΑΛΕΥΡΟΥ-ΛΑΚΩΝΙΑΣ-ΣΟΚΑΚΙ4

ΠΑΛΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΠΟ ΤΟ 1927ΑΛΕΥΡΟΥ-ΛΑΚΩΝΙΑΣ-Αλευρού - Το δημοτικό σχολείο, κτισμένο το 1927

ΑΛΕΥΡΟΥ-ΛΑΚΩΝΙΑΣ-Παλαιό καλαθοποιείο

ΑΛΕΥΡΟΥ-ΛΑΚΩΝΙΑΣ-ΠΗΓΕΣ

ΑΛΕΥΡΟΥ-ΛΑΚΩΝΙΑΣ8

ΑΛΕΥΡΟΥ-ΛΑΚΩΝΙΑΣ9

ΑΛΕΥΡΟΥ-ΛΑΚΩΝΙΑΣ-ΣΟΚΑΚΙ

ΑΛΕΥΡΟΥ-ΛΑΚΩΝΙΑΣ-ΣΟΚΑΚΙ2

ΑΛΕΥΡΟΥ-ΛΑΚΩΝΙΑΣ-ΣΟΚΑΚΙ3

ΑΛΕΥΡΟΥ-ΛΑΚΩΝΙΑΣ-ΓΑΙΔΟΥΡΑΚΙ

ΑΛΕΥΡΟΥ-ΛΑΚΩΝΙΑΣ7

ΑΛΕΥΡΟΥ-ΛΑΚΩΝΙΑΣ-Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού

Tips
Περιηγηθείτε στα γραφικά σοκάκια του χωριού
Απολαύστε το καφεδάκι σας στην πλατεία του χωριού


Η μαγεία της πράσινης φύσης… σε βίντεο!
Πεζοπορία Γεωργίτσι – Καστόρι (Φαράγγι Μυλων)


Ενα μεγάλο ευχαριστώ σε ολους τους συλλόγους , ομάδες και ιδιώτες που μας έκαναν την τιμή να περάσουν ωραία και να ανακαλύψουν το καταπράσινο χωριό μας!
Δειτε φωτογραφίες και πληροφορίες για την απίστευτη διαδρομή…!

Ανακάλυψε το Καστόρι!
Mε παραδοσιακό ξενώνα επάνω στον καταπράσινο Ταύγετο!

Ιδανικός προορισμός για ξεκούραση , ηρεμία , βόλτες και επαφή με την φύση!
Για όσους θέλουν να γεμίσουν μπαταρίες και να ξεφύγουν από το άγχος
της πόλης εξερευνώντας έναν παρθένο προορισμό είναι ιδανική επιλογή!

Πέρασε φθηνές διακοπές σε ένα παρθένο προορισμό στον
καταπράσινο Ταύγετο! Μόλις 3 ώρες από την Αθήνα!
Διαμονή – Ξενώνες στο Καστόρι…

Ολα τα αξιοθέατα και η παρθένα Φύση του Καστορείου!

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.