Φύση και Αξιοθέατα

1. Πεζοπορία στο Φαράγγι του Κάστορα – Πηγές Άγιου Γιάννη (Πισσαγιάννη) – Μαρμαρογέφυρο – Πράσινη Λίμνη

Στο Καστόρειο βρίσκονται πολλά φαράγγια τα οποία κατεβάζουν τα νερά του Ταυγέτου στον Ευρώτα και στα οποία μπορείτε να περιηγηθείτε. Είναι πανέμορφα, καταπράσινα και τα περισσότερα προσβάσιμα. Μέσα σε αυτά τα φαράγγια υπάρχουν ερείπια από παλαιους οικισμούς, νερόμυλους, υδροηλεκτρικό εργοστάσιο, ασκηταριά, σπηλιές, καταρράκτες πλούσια χλωρίδα και πανίδα.

Ένα από τα φαράγγια που μπορείτε να επισκεφτείτε είναι του ποταμού Κάστορα. Υπάρχει δρόμος στα αριστερά του ποταμού για τα είκοσι λεπτά της διαδρομής και μονοπάτι για τα υπόλοιπα δεκαπέντε λεπτά, με δύο πετρινα καθιστικά όπου μπορεί κανείς να ξεκουραστεί, με την σπηλιά και τις πηγές να εξερευνήσετε. Σε εκείνο το σημείο μπορείτε να γυρίσετε πίσω ή να συνεχίσετε σε ανηφορικό μονοπάτι για δέκα λεπτά μέχρι το ασκηταριό του Λουκά, μια μικρή εκκλησία μέσα σε σπηλιά που γιορτάζει στις 23 Αυγούστου.

Περπατήστε μέσα στην φύση και απολαύστε μοναδικές εικόνες φυσικής ομορφιάς!
Ένα από τα φαράγγια που μπορείτε να επισκεφτείτε είναι του ποταμού Κάστορα.Υπάρχει δρόμος στα αριστερά του ποταμού για τα είκοσι λεπτά της διαδρομής και μονοπάτι για τα υπόλοιπα δεκαπέντε λεπτά, με δύο πετρινα καθιστικά όπου μπορεί κανείς να ξεκουραστεί, με την σπηλιά και τις πηγές να εξερευνήσετε. Σε εκείνο το σημείο μπορείτε να γυρίσετε πίσω ή να συνεχίσετε σε ανηφορικό μονοπάτι για δέκα λεπτά μέχρι το ασκηταριό του Λουκά, μια μικρή εκκλησία μέσα σε σπηλιά που γιορτάζει στις 23 Αυγούστου.

Πηγή πληροφοριών: Ξενώνας “Το Καστόρι”

Φωτογραφίες Panagiotaros

3. Φαράγγι Βρυσιωτικού (Φαράγγι των Μύλων) Καστόρι – Αλευρου – Γεωργίτσι

Ξεκινώντας από τη γέφυρα του Κάστορα κατά μήκος του ποταμού προς τα βορειοδυτικά έχει διαμορφωθεί μια νέα διαδρομή η οποία διασχίζει ένα από τα φαράγγια της περιοχής. Καθώς διασχίζεις κάποιο από τα γεφυράκια του ποταμιού και συνεχίζεις βορειοδυτικά, ξεκινά μια εντυπωσιακή ανάβαση με εναλλασσόμενα ξύλινα σκαλοπάτια και γέφυρες και μονοπάτι. Το φαράγγι αναδύεται στα μάτια σου πολλές φορές πλανευτικό και άλλες απειλητικό αλλά πάντοτε με απαράμιλλη δυναμική. Στην αρχή αντικρίζεις το Καστόρι από ψηλά και στη συνέχεια το εγκαταλείπεις πίσω σου, καθώς το τοπίο γίνεται όλο και πιο άγριο. Κι άξαφνα στο τέλος του ανηφορικού μονοπατιού, καθώς εγκαταλείπεις την εικόνα του Καστορείου, μπρος σου προβάλει υποβλητικό το κύριο μέρος του φαραγγιού με το βράχο κατακόρυφο σμιλεμένο να αναδεικνύει τα κοκκινόφαια πετρώματά του, προϊόντα μακρόχρονης γεωφυσικής δράσης. Η δύναμη του τοπίου σε παρασύρει σε μια αίσθηση ότι ή θα γίνεις μέρος του ή θα χαθείς.

Αφού περάσεις το βράχο κατεβαίνεις τα ξύλινα σκαλιά και προχωράς, συνεχίζοντας δυτικά προς το όρια της Αλευρούς, ουσιαστικά στην αγκαλιά του χειμάρρου, το Χειμώνα και τις αρχές της Άνοιξης τρέχει νερό. Η βλάστηση αυξάνεται και ο ορίζοντας περιορίζεται καθώς έχεις φθάσει πια στα ερείπια των Μύλων του Γεωργιτσίου. Η ανάβαση συνεχίζεται, πάντα δίπλα στο χείμαρρο και κάτω από τη σκιά των δέντρων έως το δασικό δρόμο της Αλετρέικης δέσης στο Γεωργίτσι. Η φύση έχει δωρίσει απλόχερα εκτός από την ομορφιά της όλης διαμόρφωσης και πανέμορφα άνθη.

4. Φαράγγι Λουκά

Tο φαράγγι  Λουκά εντοπίσαμε τα περασμένα Χριστούγεννα και η κατάβασή του ήταν θέμα χρόνου..Έγιναν δυο εξερευνητικές αποστολές και συνολικά εντοπίστηκαν περίπου 35 καταβάσεις με τους μεγαλύτερους καταρράκτες 35 και 30 μέτρων. Tο χαρακτηριστικό του είναι το κλειστό τμήμα,στο τελείωμα του οποίου υπάρχει ο 35 μέτρων καταρράκτης σκάλα.

Bρίσκεται στο  βόρειο Ταΰγετο πριν από   το χωριό Καστόρειο  ανάμεσα στις κορυφές Αγ. Ιωάννης (Ξεροβούνα) και Πυργάκι.

Για την είσοδο στο φαράγγι αφήνουμε το αυτοκίνητο στο πάρκινγκ έξω από το μοναστήρι  της Ζωοδόχου Πηγής και περνάμε μέσα από τον προαύλιο χώρο του μοναστηρίου ακολουθώντας  το σηματοδοτημένο μονοπάτι. Πορεία μέχρι την είσοδο 45 λεπτά .Χαρακτηριστικό σημείο εισόδου η τσιμεντένια υδατοδεξαμενή με τέσσερα σίδερα επάνω στην πορεία του μονοπατιού.Εκεί τραβερσάρουμε αριστερά μέσα στο  φαράγγι.

Για την εξοικονόμηση μπαταρίας στο δράπανο οι καταβάσεις έγιναν με τεχνικές δεντροδεσιμάτων, όπου το επέτρεπαν οι συνθήκες, και τοποθετήθηκαν μονές   ασφάλειες  τύπου Raumer  Ø10 με βιομηχανικά αγκύρια Raumer M10x66mm (αυτό  καθιστά την ασφάλιση  ημιτελή μιας και η  ομοσπονδία ορίζει να είναι διπλές)  και στους μεγάλους καταρράκτες διπλές.

Είμαστε σε αναμονή για την προμήθεια βυσμάτων.

Τα έξοδα ασφάλισης τα έχει αναλάβει ο    ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΑΥΓΕΤΟΥ «Η ΛΟΥΣΙΝΑ» ο οποίος  έχει αξιοποιήσει και αλλά πεζοπορικά φαράγγια της περιοχής καθώς και ένα δίκτυο μονοπατιών.

Πραγματικά  είναι μια ευκαιρία για τους συλλόγους η οργάνωση εκδρομών συνδυάζοντας πεζοπορία –φαράγγι τεχνικό-η μη τεχνικό.

Είσοδος: υψομ.1000 μέτρα ,  Έξοδος:  υψομ.480 μέτρα ,  Μήκος : 1500 μέτρα , Ώρες κατάβασης:  5-6 , Καλύτερη περίοδος κατάβασης Μάρτιο- Απρίλιο. Το καλοκαίρι είναι άνυδρο.

Πρώτη κατάβαση 29/3/2012 και συγκεκριμένα τα άτομα που συμμετείχαν στην κατάβαση ήταν Παραγγίνης Τάκης, Έφη Χριστοπούλου, Καρτερολιώτης Σταύρος, Δούβας Γιάννης, Κοτσόβολης Νίκος και ο γράφων.

Video, foto,  χαρτογράφηση,πληροφορίες  http://www.lousina.gr

5. Βόλτα στην Λουσίνα – Ταυγέτου


Βόλτα στον Ταύγετο και στην Λουσίνα , θα πρέπει να πάρετε το αμάξι σας και να διανύσετε μια διαδρομή χωμάτινου δρόμου που ανεβαίνει στον Ταύγετο η διαδρομή είναι μαγευτική μέσα στα δέντρα με απίστευτη θέα!

Στην Λουσίνα θα βρείτε εναν μικρό οικισμό και μια πηγή με παζούλια για να κάνετε πικνικ , εαν θέλετε μπορείτε να προχωρήσετε με το αμάξι σας ακόμα πιο ψηλά όπου και θα δείτε ταμπέλα για το <> το οποίο είναι ξενώνας – καφέ στα σύνορα με την Μεσσηνία ή να πάτε σε μια από τις κορυφές του Ταυγέτου τον Άγιο Παντελεήμονα (υψόμετρο 1500μ.) όπου η θέα είναι απίστευτη!

Αντιπροσωπευτικός προορισμός της ξεχωριστής θέας που προσφέρει στον ταξιδιώτη η περιοχή είναι ο Άγιος Παντελεήμονας, μια μικρή εκκλησία σε υψόμετρο 1500μ. στην κορυφή του βουνού, εκεί που ενώνονται οι τρείς νομοί, Αρκαδίας-Μεσσηνίας-Λακωνίας, από όπου θα έχετε το μοναδικό προνόμιο να δείτε ακόμη και την Καλαμάτα.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

6. Πεζοπορία στο εκκλησάκι της Μισοσπορίτισσας



Μόλις 10 λεπτά με τα πόδια από το χωριό μπορείτε να πάτε στο εκκλησάκι της Μισοσπορίτισσας το οποίο φαινετε από το χωριό και είναι κυριολεκτικά χωμένο μέσα στους βράχους του Ταύγετου , απολαμβάνοντας μια υπέροχη διαδρομή και θέα όλο το χωριό , χτισμένη μέσα σε σπηλιά, υπήρξε το ασκητήριο του Αγίου Θεοκλήτου.

7. Βόλτες στην πλατεία και τα γραφικά σοκάκια του Καστορείου


Μετά από μερικές βόλτες στην φύση μπορείς να χαλαρώσεις πίνοντας το καφεδάκι σου στα μαγαζιά του χωριού η κάνοντας μερικές ακόμη βόλτες μέσα στο χωριό απολαμβάνοντας τα παλιά λιθόχτιστα σπίτια και τα γραφικά σοκάκια του.

8. Πηγές Αγίου Μάμα , πηγή Βάγιας και ο παλιός Νερόμυλος

Στην είσοδο του Καστορείου αιωνόβια πλατάνια σκιάζουν τις πηγές του Αη Μάμα, δίνοντας απλόχερα δροσιά και κρυστάλλινο νερό. Η πηγή της Βάγιας παρέχει εξαιρετικής ποιότητας νερό, χωρίς σκληρότητα και νόστιμο και πάντα αξίζεις να πιεις από εκεί. Είναι τόσο χωνευτικό  Στη συνέχεια το πράσινο μονοπατάκι σε οδηγεί στον παλιό νερόμυλο και τη νεροτριβή. Οι νερόμυλοι είναι το σήμα κατατεθέν της περιοχής.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Μύλος (σε λειτουργία) και νεροτριβή πίσω από τον Άγιο-Μάμα, (έτος ίδρυσης 1826).

Άλλη μια βόλτα με τα πόδια είναι οι πηγές του Αγίου Μάμα οι οποίες είναι στην είσοδο του χωριού μόλις 5 λεπτά με τα πόδια από το κέντρο του χωριού και μπορείτε να περπατήσετε να απολαύσετε το κρύο νερό ακόμα και τον Αύγουστο , καλό θα ήταν να περπατήσετε προς τα κάτω όπου θα βρείτε την πηγή της Βάγιας αλλά και τον παλιό νερόμυλο.

9. Αρχαιολογικός Χώρος Πελλάνας


Η Πελλάνα ιδρύθηκε τον 7ο π.Χ. αιώνα ενώ αναφέρεται στα κείμενα πολλών ιστορικών της αρχαιότητας όπως τον Ξενοφώντα, τον Πλούταρχο και τον Παυσανία. Στον αρχαιολογικό χώρο έχουν βρεθεί 6 θολωτοί, λαξευτοί σε βράχο τάφοι και άρα προμυκηναΐκής εποχής. Ο ένας από αυτούς είναι ο δεύτερος σε μέγεθος μετά του Αγαμέμνονα στις Μυκήνες και είναι σίγουρα βασιλικός, κατά πάσα πιθανότητα του Μενελάου ή του Τυνδάρεω. Εικάζεται ότι στον ευρύτερο χώρο υπάρχουν τα ανάκτορα ενός έκ των παραπάνω. Στη θέση Παλαιόκαστρο τα αρχαιολογικά ευρήματα μαρτυρούν την ύπαρξη Ακρόπολης. Ο αρχαιολόγος κ. Σπυρόπουλος, υπεύθυνος ανασκαφών στην Πελλάνα, υποστηρίζει ότι οι αρχαιότητες που παραμένουν κρυμμένες στο χώρο είναι εφάμιλλης αξίας με εκείνες της Βεργίνας!

Περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφίες για την μεγάλη ανακάλυψη!

 

10. Ποδήλατο – Mountain Bike – Motorcross – Jeeping


Πολύ καλές διαδρομές για όσους είναι λάτρεις του ποδηλάτου – mountainbike – motorcross – 4×4 Jeep – Jeeping είναι εξαιρετική ευκαιρία να απολαύσετε την φύση κάνοντας το αγαπημένο σας χόμπι!

11. Διασκέδαση και φαγητό!

Στο χωριό θα βρείτε επιλογές στο θέμα φαγητού που λειτουργούν όλο τον χρόνο.
Την παραδοσιακή ψησταριά  «Δίπορτο»  με ντόπια κρέατα ,  την ψησταριά  «Λαμπής» με τα απίστευτα σουβλάκια του! Και το καφενείο «Το Στέκι» όπου ο Βασίλης θα σας φτιάξει νόστιμους μεζέδες!

Λαμπης – Τα καλύτερα σουβλάκια!
lampis-kastori-lakonias-ta-kalitera-souvlakia

Εαν θέλετε να απολαύσετε σουβλάκια μην παραλείψετε να περάσετε από
το καφενείο – ψησταριά του Λαμπη με τα ποιο νόστιμα σουβλάκια και με
ντόπιες πατάτες και μοναδική χωριάτικη σαλάτα!
Τηλ. 27310 57278


Το Δίπορτο
DIPORTO-KASTORI

todiporto-kastori
Το Καφέ-Μεζεδοπωλείο «Το Δίπορτο» θα το βρείτε στην Πλατεία του
Καστορείου Λακωνίας. Εδώ θα βρείτε φαγητά της ώρας, σουβλάκια, γύρο,
σούβλα κοτόπουλο, αρνί, χοιρινό.
Τηλ. 27310 57771

Καφενείο – Το Στέκι (Βασίλης) με μοναδικό καγιανά!
kagianas-lakonias
Στο καφενείο του Βασίλη Γαρυφάλλη θα γευτείτε τον Λακωνικό καγιανά και
νόστιμους μεζέδες και ποικιλίες!
Τηλ. 27310 57221

Το φαγοπότι του αιώναιρουνοπενιές (Μερεκούλιας)

πεστροφα-καστορι-λακωνιας2

-40201-1-large
G-fish (ιχθυοτροφείο Καστορείου)
Βραβειο 2012 Ελληνικό προϊόν – ΚΑΠΝΙΣΤΗ ΠΕΣΤΡΟΦΑ απο το Βημα Gourmet , μπορειτε να την γευτείτε στο εστιατόριο «Το φαγοπότι του αιώνα»

«Το φαγοπότι του αιώνα» (Μερεκούλιας)
Νόστιμους μεζέδες και σουβλάκια στην πλατεία του Καστορείου!
Σας προτείνουμε να πάρετε φρέσκια πέστροφα απο το τοπικό ιχθυοτροφείο ή να επιλέξετε απο τα τοπικά μαγειρευτά φαγητά ημέρας!

Τηλ 6970016976

 

Περισσότερες πληροφορίες για την διασκέδαση και το φαγητό στο Καστόρι…

Το Καστόρι
Δείτε το γραφικό χωρίο μας και τις φυσικές ομορφιές του!


Στο βίντεο θα δείτε τις πηγές του Αγίου Μαμα τον παλιό νερόμυλο , το ιχθυοτροφείο
πέστροφας , την πλατεία και την αρχιτεκτονική του χωριού , και τέλος το εκπληκτικό
φαράγγι και τον ποταμό Κάστορ!

Η μαγεία της πράσινης φύσης… σε βίντεο!
Πεζοπορία Γεωργίτσι – Καστόρι (Φαράγγι Μυλων)


Ενα μεγάλο ευχαριστώ σε ολους τους συλλόγους , ομάδες και ιδιώτες που μας έκαναν την τιμή να περάσουν ωραία και να ανακαλύψουν το καταπράσινο χωριό μας!
Δειτε φωτογραφίες και πληροφορίες για την απίστευτη διαδρομή…!

Οργανώστε την δική σας εκδρομή!


Εαν θελετε να οργανώσετε δωρεάν την εκδρομή σας ή να ζητήσετε
πληροφορίες , χάρτες , ξεναγήσεις για τις διαδρομές τα μονοπάτια και τα
φαράγγια , καλό θα ήταν να έρθετε σε επικοινωνία με τον
Σύλλογο Φιλων Ταυγετου – Η Λουσίνα

Επικοινωνία
Email Form http://www.lousina.gr
Κωστας Λαγανάς 6974 098 419
Facebook https://www.facebook.com/laganask

Τεχνικες πληροφοριες – Χάρτες διαδρομών – GPS – Wikiloc θα βρείτε εδω…


Πρόταση για Σαββατοκύριακο , τι να μην χάσετε!

savatokiriako-travel
Επειδή σε ενα Σαββατοκύριακο δεν εχεις χρονο να δεις ολες τις φυσικές
ομορφιές του χωριού μας σας κάνουμε ένα μίνι οδηγό με τις ποιο σημαντικές
και αυτές που αξίζει να δείτε οπωσδήποτε!
Μινι οδηγός με τις ποιο όμορφες διαδρομές , τι να φάτε…

Ανακάλυψε το Καστόρι!
Mε παραδοσιακό ξενώνα επάνω στον καταπράσινο Ταύγετο!

Ιδανικός προορισμός για ξεκούραση , ηρεμία , βόλτες και επαφή με την φύση!
Για όσους θέλουν να γεμίσουν μπαταρίες και να ξεφύγουν από το άγχος
της πόλης εξερευνώντας έναν παρθένο προορισμό είναι ιδανική επιλογή!

Πέρασε φθηνές διακοπές σε ένα παρθένο προορισμό στον
καταπράσινο Ταύγετο! 20 λεπτά απο την Σπάρτη και 2:30 ώρες από την Αθήνα!
Διαμονή – Ξενώνες στο Καστόρι…