ΣΠΑΡΤΗ – ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ – ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ – TRAVEL GUIDE – TOURIST GUIDE – SPARTA – SPARTI

spartiΣπάρτη, η πόλη των ηρώων
Σπάρτη είναι μία από τις ωραιότερες πόλεις της Ελλάδας. Απέχει 215 χλμ. από την Αθήνα και είναι η πρωτεύουσα του νομού Λακωνίας.  Η ιστορία της Σπάρτης χάνεται στην «άχλη του μύθου». Έχουν βρεθεί δείγματα από την νεολιθική εποχή του 6.000 π.Χ. Το όνομα της το οφείλει στην πριγκίπισσα Σπάρτη, κόρη του Βασιλιά Ευρώτα   Σήμερα η Σπάρτη αριθμεί πάνω από 18.000 κατοίκους. Πόλη με την καλύτερη ρυμοτομία, χτισμένη στις όχθες του Ευρώτα, οικοδομήθηκε κατόπιν διατάγματος του Βασιλιά Όθωνα το 1834 και έχει σχεδιαστεί από τον Στάουφερτ με φαρδιές λεωφόρους και μεγάλες πλατείες. Έτσι η σύγχρονη Σπάρτη προσφέρει στον επισκέπτη μία αίσθηση λιτότητας και ικανοποίησης.

sparta-city
Η Σπάρτη διατηρεί «κάτι από την δόξα του παρελθόντος» αφού περιβάλλεται από  σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους, όπως την Ακρόπολη της Σπάρτης η οποία βρίσκεται πίσω από το μεγαλοπρεπές άγαλμα του Βασιλέως Λεωνίδα στο Εθνικό Στάδιο της Σπάρτης. Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει το αρχαίο θέατρο της Σπάρτης στη νότια πλευρά της Ακρόπολης, εκεί όπου συνεδρίαζαν κατά την αρχαιότητα οι Έφοροι. Επίσης, το ιερό της Χαλκίοικου Αθηνάς στη κορυφή της, έργο του μεγάλου γλύπτη και αρχιτέκτονα Βαθυκλή και πολλά άλλα.

sparti-city
Σε απόσταση 5’ από το κέντρο με αυτοκίνητο επισκέπτεται κανείς το χώρο του ιερού της Ορθίας Αρτέμιδος 10ος αιώνας π.Χ.. Ακόμη 5 χλμ. νοτιανατολικά της Σπάρτης πάνω από την ανατολική όχθη του ποταμού Ευρώτα στο λόφο του Προφήτη Ηλεία συναντάει κανείς το Μενελάιο, ιερό των θεοποιημένων Μενέλαο και Ελένης.     Στα βόρια της σύγχρονης Σπάρτης μπορεί κανείς να θαυμάσει το «κενοτάφιο» του Λεωνίδα. Ένα ναόμορφο κτίσμα που η παράδοση θέλει να φυλάει τα σεμνότερα οστά του 5ου αιώνα π.Χ..

sparti-city-lakonia
Φθάνοντας κανείς στο κέντρο της Σπάρτης πραγματικά διακατέχεται από ένα ευχάριστο συναίσθημα στο οποίο συμβάλλουν οι μεγάλοι Φοίνικες κατά μήκος της κεντρικής λεωφόρου (Κ. Παλαιολόγου), η Πινακοθήκη και φυσικά η κεντρική πλατεία με το καλαίσθητο Δημαρχιακό Μέγαρο.

sparti-agalma-leonida
Άγαλμα του Βασιλιά Λεωνίδα στο Εθνικό Στάδιο της Σπάρτης

Το ένδοξο παρελθόν της και η κοντινή απόσταση από τον πολυθρύλητο Μυστρά τραβούν την προσοχή πολλών επισκεπτών – τουριστών με προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων στο Γύθειο. Από την αρχαία Σπάρτη σώζονται λείψανα από τους ναούς της Ορθίας Αρτέμιδος, της Χαλκιοίκου Αθηνάς, του Καρνείου Απόλλωνα, καθώς και θέατρο της ρωμαϊκής εποχής.
Αποτελεί το οικονομικό και εμπορικό κέντρο του νομού. Έχει αξιόλογο αρχαιολογικό μουσείο και μουσείο της ελιάς.

Σπάρτη Βίντεο – Αξιοθέατα – Ιστορία
Τι να δείτε – Μνημεία – Αξιοθέατα
μηστραςΜυστράς / Μην το χάσετε!

Ο Μυστράς ήταν Βυζαντινή πολιτεία της Πελοποννήσου και απέχει έξι χιλιόμετρα ΒΔ της Σπάρτης. Η ιστορία «της νεκρής πολιτείας» σήμερα του Μυστρά αρχίζει από τα μέσα του 13ου αιώνα, όταν συμπληρώθηκε η κατάκτηση της Πελοποννήσου από τους Φράγκους. Το 1249 ο Γουλιέλμος Β’ Βιλλαρδουίνος έκτισε το κάστρο του στην ανατολική πλευρά του Ταϋγέτου, στην κορυφή ενός υψώματος με απότομη και κωνοειδή μορφή, που λεγόταν Μυστράς ή Μυζυθράς λόγω του σχήματός του ή εκ του ονόματος του παλαιότερου ιδιοκτήτη που λεγόταν Μυζηθράς.

Ένας ψηλός, απόκρημνος λόφος, που θα τον έλεγες βράχο αν δεν ήταν τόσο πράσινος, και που μοιάζει φτιαγμένος για να στεφανώνεται από κάστρο, είναι η πρώτη εικόνα της, κι αυτή που χαράσσεται πιο βαθιά στη μνήμη. Όσο και αν προσπαθήσεις, δεν μπορείς να τον φανταστείς χωρίς τα πέτρινα κτίσματα που στολίζουν αμέτρητα σημεία του. Τα κτίσματα αυτά, εντυπωσιακά καλοδιατηρημένες βυζαντινές εκκλησίες στην πλειοψηφία τους, αλλά και παλάτια, σπίτια, γεφυράκια και κάστρο, αφηγούνται την ιστορία μιας πολιτείας που γνώρισε σπουδαία ακμή ως πρωτεύουσα του βυζαντινού δεσποτάτου του Μορέως, πλούτισε από το εμπόριο με Ανατολή και Δύση και έστεψε βασιλιά τον τελευταίο αυτοκράτορα, Κωνσταντίνο Παλαιολόγο. Τρεις φορές κατακτήθηκε, από Τούρκους, Ενετούς και ξανά Τούρκους, από το 1460 μέχρι να αποτελέσει ένα από τα πρώτα μέρη της Ελλάδας που απελευθερώθηκαν το 1821.

μυστρας
Η Καστροπολιτεία έχει δύο εισόδους. Η πρώτη που συναντάμε είναι η κύρια είσοδος, αυτή που οδηγεί στο νότιο τμήμα της. Εδώ θα έχετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε την Μητρόπολη, όπου στέφθηκε αυτοκράτορας στις 12 Μαρτίου 1449 ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, τον ναό της Οδηγήτριας, οι τοιχογραφίες του οποίου χρονολογούνται από το 1312, το μοναστήρι της Παντάνασσας που φιλοξενεί σήμερα έξι καλόγριες, και η διακόσμηση του οποίου εμπνέεται από την γοτθική τέχνη, και την Περίβλεπτο, με τις εντυπωσιακές τοιχογραφίες.

mystras-palati
Το παλάτι στην καστροπολιτεια του Μυστρά

Ακριβώς δίπλα στη Μητρόπολη, ειδική μνεία αξίζει το μικρούλι Μουσείο του Μυστρά, το οποίο θα σας εντυπωσιάσει αν έχετε συνηθίσει τα μάλλον παραμελημένα μουσεία της επαρχίας. Εντυπωσιακά σχεδιασμένο, με τεράστια, φλούο πλεξιγκλάς να συνοδεύουν τα εκθέματα και να περιγράφουν την καθημερινότητα, το εμπόριο και τις τέχνες στον Μυστρά της βυζαντινής περιόδου.

Μυστράς Βίντεο – Αξιοθέατα – Ιστορία

Ωράριο
Από 1η Νοεμβρίου 2014 έως 31 Μαρτίου 2015: 08:00-15:00
Από 1η Απριλίου έως 31 Αυγούστου 2014: 08:00-20:00

 

 

spart-arxaiologiko-mouseio
Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης / Μην το χάσετε! 

Το πρώτο ελληνικό μουσείο που χτίστηκε σε επαρχιακή πόλη. Τα εκθέματά του χρονολογούνται από τα αρχαϊκά ως τα ρωμαϊκά χρόνια και προέρχονται από τους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής, όπως το Ιερό της Ορθίας Αρτέμιδος και της Χαλκιοίκου Αθηνάς, καθώς και από τις ανασκαφές της Πελλάνας και των Αμυκλών.

Φωτογραφίες
sparta-museum
Βασιλιάς Λεωνίδας

sparta-museum2
Γλυπτό αγριόχοιρου

arxaiologiko-mouseio-spartis1
Ομοίωμα πεντήρους

Ωράριο
Από 1η Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου 2014: 08:00-15:00
Από 1η Απριλίου 2014 έως 31 Οκτωβρίου 2014: 09:00-16:00

sparti-mouseio-ladiou
Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού / Μην το χάσετε!
Ενδιαφέρον και καλοστημένο, μέλος του δικτύου μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς. Στον επάνω όροφο της έκθεσης παρουσιάζεται η ιστορία της ελιάς και του λαδιού από την αρχαιότητα, αλλά και η σημασία τους σε πολλούς τομείς της ζωής, ενώ στον κάτω όροφο η εξέλιξη των ελαιοτριβείων στη χώρα μέσα από εκθέματα όπως ένα ζωοκίνητο ελαιοτριβείο από τη Λευκάδα.

Φωτογραφίες
mouseio-ladiou-elias-sparti3 mouseio-ladiou-elias-sparti mouseio-ladiou-elias-sparti2

Ωράριο
Καθημερινά (εκτός από την Τρίτη) 10 π.μ.-6 μ.μ.
Από 16 Οκτωβρίου έως 28 Φεβρουαρίου:
Καθημερινά (εκτός από την Τρίτη) 10 π.μ.-5 μ.μ.sparti-akropoli-arxaio-theatroΑκρόπολη και Αρχαίο Θέατρο Σπάρτης
Τα σημαντικότερα μνημεία του αρχαιολογικού χώρου είναι το Ιερό της Χαλκιοίκου Αθηνάς, το αρχαίο θέατρο της Σπάρτης, το λεγόμενο κυκλικό οικοδόμημα, λείψανα καταστημάτων καθώς και μιας Βασιλικής των μέσων βυζαντινών χρόνων. 

sparti-iero-orthias--artemidos
Ιερό Ορθίας Αρτέμιδος

Ένα από τα σπουδαιότερα ιερά της αρχαίας Σπάρτης, χτισμένο κοντά στις όχθες του ποταμού Ευρώτα. Αποτέλεσε το θρησκευτικό κέντρο της σπαρτιατικής αγωγής των νέων. Σήμερα ο επισκέπτης αντικρίζει τα λείψανα ενός αμφιθεάτρου καθώς και την τελευταία οικοδομική φάση του ναού και του βωμού.sparti-tafos-leonida
Λεωνίδαιον
Γνωστό και ως Κενοτάφιο ή Ναός του Λεωνίδα, είναι το μόνο μνημείο που σώζεται από την Αρχαία Αγορά και βρίσκεται βόρεια της πόλης. Κατά τον περιηγητή Παυσανία σ’ αυτό μεταφέρθηκαν τα οστά του Λεωνίδα από τις Θερμοπύλες.sparti-menelaion
Μενελάιον
Στην κορυφή του Προφήτη Ηλία, 5 χλμ. από τη Σπάρτη, υπάρχουν ερείπια του Μενελάιου, ιερού των θεοποιημένων Μενέλαου και Ελένης.
sparti-koumantareios-pinakothiki
Κουμαντάρειος Πινακοθήκη
Πρόκειται για παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης που ιδρύθηκε το 1982 και στεγάζεται σε ένα όμορφο νεοκλασικό κτίριο. Εδώ μπορείτε να δείτε τη μόνιμη έκθεση που περιλαμβάνει ελαιογραφίες Δυτικοευρωπαίων ζωγράφων από τα τέλη του 16ου ως τις αρχές του 20ού αιώνα, καθώς και έργα από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης στις περιοδικές εκθέσεις που διοργανώνει.-


 

arxaia-pelanaΑρχαία Πελλάνα
Σημαντικός αρχαιολογικός χώρος κοντά στο ομώνυμο χωριό, που απέχει 24 χλμ. από τη Σπάρτη. Στο χώρο σώζονται λείψανα πρωτοελλαδικών, μυκηναϊκών και ελληνιστικών χρόνων με κυριότερα τους μεγαλοπρεπείς θολωτούς τάφους του μυκηναϊκού νεκροταφείου και τα ερείπια της αρχαίας ακρόπολης.
περισσότερα… 

sparti-topika-proionta
Τοπικά προϊόντα

Η Σπάρτη, όπως και η ευρύτερη περιοχή της κοιλάδας του Ευρώτα είναι διάσημη για την ελαιοπαραγωγή της καθώς και για τα εσπεριδοειδή της! Όταν επισκεφτείτε την περιοχή μην ξεχάσετε:
να δοκιμάσετε τα περιβόητα σύγκλινα. Πρόκειται για ολόκληρα κομμάτια λαχταριστού χοιρινού κρέατος καπνισμένου με αρωματικά βότανα των βουνών της περιοχής (θρούμπι, θυμάρι, και φασκόμηλο), το οποίο διατηρείται μέσα στο λίπος του
να γευτείτε ραφιόλια (σκαλτσούνια), σαμουσάδες, χυλοπίτες, τραχανά
να αγοράσετε υφαντά,
να δοκιμάσετε εσπεριδοειδή και μέλι
να γνωρίσετε από κοντά τα λούπινα (ντόπια όσπρια)

sparti-topika-fagita
Τοπικά Φαγητά / Γαστρονομία  / Δοκιμάστε τα!

Το σύγκλινο ( χοιρινό παστό, που καπνίζεται και ύστερα βράζεται με πορτοκάλι ) και γενικά το χοιρινό κρέας σε όλες του τις μορφές ( γουρουνοπούλα, λουκάνικο κλπ. ) είναι, μαζί με το εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο, το σήμα κατατεθέν της κουζίνας της Λακωνίας.

Κολοκυθοκορφάδες ( ανθοί κολοκυθιού στην κατσαρόλα με κρεμμύδι, σκόρδο, ντομάτα και φύλλα δυόσμου )

Κόκορα μπαρδουνιώτικος ( στην κατσαρόλα με ντομάτα, κρεμμύδια και λευκό, σκληρό  τυρί )

Πιταρούδες ( πιτάκια με φύλλο, γεμιστά με σπανάκι, άγρια χόρτα, κρεμμυδόφυλλα, μαρούλια και δυόσμο ).

Αγρια χόρτα ( αμυγδαλήθρες, αγριοσπάνακο, σγατζίκια κ.ά. ), που τρώγονται βραστά, τσιγαριστά ή σε πίτες

Καγιανά ( αβγά τηγανισμένα με ντομάτα και τυρί )

Λαλάγγια ( λωρίδες ζύμης διπλωμένες σαν σαλιγκάρι και τηγανισμένες )

Τσιγαρολάχανα ( αρωματικά άγρια χόρτα τσιγαρισμένα με κρεμμύδι, πελτέ, λάδι, αλάτι και πιπέρι ).
sparti-bars
Νυχτερινή ζωή
Σηµείο αναφοράς ο πεζόδροµος της Κλεοµβρότου (κάθετος στην Παλαιολόγου) µε τα ατµοσφαιρικά café-bars.
Ministry για καφέ ή για ποτό
Εναλλάξ (έντεχνη , ροκ μουσική) καλή επιλογή ειδικά εάν έχει κάποιο live! δοκιμάστε την κάβα του από μπύρες και φανταστικές ποικιλίες.

Για νυχτερινή διασκέδαση, όλοι οι δρόµοι οδηγούν στην Πλατεία Δηµαρχείου , µε τα ψηφιδωτά πάνω στη µεγάλη πλακοστρωµένη πλατεία αλλά και µε τα εντυπωσιακά νεοκλασικά των Παλαιών Δικαστηρίων και του Δηµαρχείου να συγκεντρώνουν τα βλέµµατα! Εδώ εκτυλίσσεται η κοινωνική ζωή µε προτάσεις για όλα τα γούστα με αρκετά bars. Δυνατή επιλογή το all time classic Retro – το αγαπηµένο ροκ µαγαζί της πόλης.

Εαν θελετε να συνεχίσετε την νυχτερινή βραδιά μεγάλο Club είναι το PRINCE λίγο ποιο έξω από την Σπάρτη (3χλμ Σπάρτης – Γυθέιου) συνήθως είναι ανοικτό Παρασκευή και Σαββάτο.sparti-food
Εστιατόρια

Προτεινόμενα
Χρώματα (στον Μυστρα με θέα την Σπάρτη / παραπάνω φωτογραφία) Site
Μανιάτης Ξενοδοχείο (εστιατόριο στο ισόγειο)
Κάπαρη Μεζεδοπωλείο  Site
Παλαιά Εισαγγελεία Site
Εν Χατίπι Οινομαγειρείο  Site
Πάρνωνας Ψητοπωλείο επι της Παλαιολόγου

 


Μην χάσετε / Tips
Να ανεβείτε στον Μυστρά
Από 1η Νοεμβρίου 2014 έως 31 Μαρτίου 2015: 08:00-15:00
Από 1η Απριλίου έως 31 Αυγούστου 2014: 08:00-20:00

Να επισκεφθείτε το αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης
Από 1η Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου 2014: 08:00-15:00
Από 1η Απριλίου 2014 έως 31 Οκτωβρίου 2014: 09:00-16:00

Να επισκεφθείτε το Μουσείο Ελιάς και Λαδιού
Από 1 Μαρτίου έως 15 Οκτωβρίου:
Καθημερινά (εκτός από την Τρίτη) 10 π.μ.-6 μ.μ.
Από 16 Οκτωβρίου έως 28 Φεβρουαρίου:
Καθημερινά (εκτός από την Τρίτη) 10 π.μ.-5 μ.μ.

 

 

 

Ξενοδοχεία στην Σπάρτη και τον Μυστρά

hotel-sparti

Ξενοδοχεία στην Σπάρτη (μόλις 15 λεπτά από το Καστόρι)
Μεσω του Booking.com μπορείτε να κλείσετε το Ξενοδοχείο σας με δωρεάν ακύρωση!

Εαν θέλετε να μείνετε στο κέντρο της Σπάρτης προτείνουμε…
Τα ξενοδοχεία Μανιάτης και το Μενελάιον (διαθέτει και πισίνα) στην πλατεία της Σπάρτης.

hotel-mystras-sparti

Ξενοδοχεία στον Μυστρά ( μόλις 5 λεπτά από την  Σπάρτη και 20 λεπτά από το Καστόρι)
Μεσω του Booking.com μπορείτε να κλείσετε το Ξενοδοχείο σας με δωρεάν ακύρωση
και να μείνετε στον ιστορικό Μυστρά μέσα στην φύση σε πανέμορφα καταλύματα!


Η μαγεία της πράσινης φύσης… σε βίντεο!
Πεζοπορία Γεωργίτσι – Καστόρι (Φαράγγι Μυλων)


Ενα μεγάλο ευχαριστώ σε ολους τους συλλόγους , ομάδες και ιδιώτες που μας έκαναν την τιμή να περάσουν ωραία και να ανακαλύψουν το καταπράσινο χωριό μας!
Δειτε φωτογραφίες και πληροφορίες για την απίστευτη διαδρομή…!

Ανακάλυψε το Καστόρι!
Mε παραδοσιακό ξενώνα επάνω στον καταπράσινο Ταύγετο!

Ιδανικός προορισμός για ξεκούραση , ηρεμία , βόλτες και επαφή με την φύση!
Για όσους θέλουν να γεμίσουν μπαταρίες και να ξεφύγουν από το άγχος
της πόλης εξερευνώντας έναν παρθένο προορισμό είναι ιδανική επιλογή!

Πέρασε φθηνές διακοπές σε ένα παρθένο προορισμό στον
καταπράσινο Ταύγετο! Μόλις 3 ώρες από την Αθήνα!
Διαμονή – Ξενώνες στο Καστόρι…

Ολα τα αξιοθέατα και η παρθένα Φύση του Καστορείου!

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.