ΑΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ – ΡΕΓΚΟΖΕΝΑ

ΑΓΙΟΣ-ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ--ΛΑΚΩΝΙΑΣ
Το χωριό εμφανίζεται για πρώτη φορά το 1700 στις απογραφές των Βενετών (Grimmani) με την ονομασία Seg. Rongozena (Περιοχή: Ρογκόζενα). Η προέλευση του ονόματος πρέπει να προέρχεται από τη λέξη ο Ρόγκι (=δασώδης περιοχή που εκχερσώνεται για γεωργική εκμετάλλευση).

Το όνομα «ΡΟΓΚΟΖΕΝΑ» διατηρήθηκε μέχρι το 1929. Στις 30 Νοεμβρίου 1929, το Κοινοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να το μετονομάσει σε ΑΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ. Η μετονομασία έγινε με τα εγκαίνια της ομώνυμης εκκλησίας που ανακαινίσθηκε στη θέση παλιότερου ναού που είχε καταστραφεί.

Η πορεία του Άγιου Κωνσταντίνου ήταν η κοινή πορεία των χωριών της Ελληνικής υπαίθρου. Άνοδος και πτώση. Από 14 κατοίκους που εμφανίζεται να έχει στην απογραφή του Βενετού Grimani, φτάνουν στους 429 το 1940 και περίπου 40 σήμερα.

Μετά τον πόλεμο και πριν τα μεταναστευτικά ρεύματα και η αστυφιλία αποδεκατίσουν τον πληθυσμό και με κινητήριο μοχλό την εκάστοτε ηγεσία (Πρόεδρο – Παπά – Δάσκαλο) έγιναν πάρα πολλά που οδήγησαν το χωριό στην ανάπτυξη και την πρόοδο.

Παρά την απομόνωσή του λόγω της γεωγραφικής του θέσης (δεν βρίσκεται στον κεντρικό οδικό άξονα των υπολοίπων χωριών του Δήμου), αναπτύχθηκε οικονομικά και πολιτιστικά. Η εργατικότητα των κατοίκων και η ομαδικότητα ήταν το βασικό χαρακτηριστικό της όλης προσπάθειας. Αυτό φάνηκε τόσο στην ανοικοδόμηση της Εκκλησίας που καταστράφηκε από πυρκαγιά το 1958 όσο και στην διάνοιξη (με προσωπική εργασία των κατοίκων) του δρόμου που συνέδεσε οδικά τον Άγιο Κωνσταντίνο με τα άλλα χωριά και την Σπάρτη. Στην φωτογραφία φαίνεται ο αγιασμός του πρώτου λεωφορείου που έφτασε στο χωρίο το 1958 και έγινε δεκτό με «τιμές».

Ένα άλλο «μεγάλο έργο» ήταν η κατασκευή δικτύου ύδρευσης το 1960 (μία βρύση σε κάθε γειτονιά). Επειδή η κρατική χρηματοδότηση ήταν ανεπαρκής, έγινε το εξής: Ένας αξιωματικός της πολεμικής αεροπορίας, καταγόμενος από το χωριό, είχε τραβήξει μία αεροφωτογραφία του χωριού (πολύ εντυπωσιακή για την εποχή εκείνη). Η Αεροφωτογραφία αυτή ανατυπώθηκε και στάλθηκε σε όλους τους μετανάστες με την σημείωση να στείλουν σαν αντίτιμο ό,τι ποσό θέλουν. Με τον τρόπο αυτό συγκεντρώθηκε ένα σεβαστό ποσό που βοήθησε στην ολοκλήρωση του έργου.

Μία άλλη πρωτοποριακή ενέργεια ήταν η δημιουργία του Συνεταιριστικού ελαιοτριβείου το έτος 1965. Το ελαιοτριβείο αυτό εξακολούθησε να λειτουργεί μέχρι τα τελευταία χρόνια και παρά τις προσπάθειες εκσυγχρονισμού του, ξεπεράστηκε από την τεχνολογία.

Αξίζει, τέλος, να αναφερθεί ότι πολύ μεγάλο ρόλο στην ανάπτυξη του χωριού έπαιξαν και οι αδελφοί Δημήτριος και Σπύρος Σπαντίδος. Μετανάστες από τον πρώτο μεταναστευτικό κύμα (1910), βοήθησαν να γίνουν σημαντικά έργα όπως π.χ: το κεντρικό υδραγωγείο, το μνημείο πεσόντων (ηρώων), διανοίξεις δρόμων κ.λπ. Για τις προσφορές τους οι αδελφοί Σπαντίδου βραβεύτηκαν από το Βασιλικό Εθνικό Ίδρυμα.

Πηγές  http://www.regkozena.gr   ,  https://www.facebook.com/groups/111023468924696/

Φωτογραφίες
ΑΓΙΟΣ-ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ-ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΑΓΙΟΣ-ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ-ΛΑΚΩΝΙΑΣ2

ΑΓΙΟΣ-ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ-ΛΑΚΩΝΙΑΣ3

ΑΓΙΟΣ-ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ-ΛΑΚΩΝΙΑΣ4

ΑΓΙΟΣ-ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ-ΛΑΚΩΝΙΑΣ5

ΑΓΙΟΣ-ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ-ΛΑΚΩΝΙΑΣ6

ΑΓΙΟΣ-ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ-ΛΑΚΩΝΙΑΣ7

ΑΓΙΟΣ-ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ-ΛΑΚΩΝΙΑΣ8

ΑΓΙΟΣ-ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ-ΛΑΚΩΝΙΑΣ-ΣΟΚΑΚΙ

ΑΓΙΟΣ-ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ-ΛΑΚΩΝΙΑΣ-ΣΟΚΑΚΙ2

ΑΓΙΟΣ-ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ-ΛΑΚΩΝΙΑΣ-ΣΧΟΛΕΙΟ

ΑΓΙΟΣ-ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ-ΛΑΚΩΝΙΑΣ10

ΑΓΙΟΣ-ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ-ΛΑΚΩΝΙΑΣ11

ΑΓΙΟΣ-ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ-ΛΑΚΩΝΙΑΣ9


Η μαγεία της πράσινης φύσης… σε βίντεο!
Πεζοπορία Γεωργίτσι – Καστόρι (Φαράγγι Μυλων)


Ενα μεγάλο ευχαριστώ σε ολους τους συλλόγους , ομάδες και ιδιώτες που μας έκαναν την τιμή να περάσουν ωραία και να ανακαλύψουν το καταπράσινο χωριό μας!
Δειτε φωτογραφίες και πληροφορίες για την απίστευτη διαδρομή…!

Ανακάλυψε το Καστόρι!
Mε παραδοσιακό ξενώνα επάνω στον καταπράσινο Ταύγετο!

Ιδανικός προορισμός για ξεκούραση , ηρεμία , βόλτες και επαφή με την φύση!
Για όσους θέλουν να γεμίσουν μπαταρίες και να ξεφύγουν από το άγχος
της πόλης εξερευνώντας έναν παρθένο προορισμό είναι ιδανική επιλογή!

Πέρασε φθηνές διακοπές σε ένα παρθένο προορισμό στον
καταπράσινο Ταύγετο! Μόλις 3 ώρες από την Αθήνα!
Διαμονή – Ξενώνες στο Καστόρι…

Ολα τα αξιοθέατα και η παρθένα Φύση του Καστορείου!

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.