Οι καλύτερες φωτογραφίες από το Καστόρι Λακωνίας

1. Πεζοπορία στο Φαράγγι του Κάστορα – Πηγές Άγιου Γιάννη (Πισσαγιάννη) – Μαρμαρογέφυρο – Πράσινη Λίμνη

Στο Καστόρειο βρίσκονται πολλά φαράγγια τα οποία κατεβάζουν τα νερά του Ταυγέτου στον Ευρώτα και στα οποία μπορείτε να περιηγηθείτε. Είναι πανέμορφα, καταπράσινα και τα περισσότερα προσβάσιμα. Μέσα σε αυτά τα φαράγγια υπάρχουν ερείπια από παλαιους οικισμούς, νερόμυλους, υδροηλεκτρικό εργοστάσιο, ασκηταριά, σπηλιές, καταρράκτες πλούσια χλωρίδα και πανίδα.

Ένα από τα φαράγγια που μπορείτε να επισκεφτείτε είναι του ποταμού Κάστορα. Υπάρχει δρόμος στα αριστερά του ποταμού για τα είκοσι λεπτά της διαδρομής και μονοπάτι για τα υπόλοιπα δεκαπέντε λεπτά, με δύο πετρινα καθιστικά όπου μπορεί κανείς να ξεκουραστεί, με την σπηλιά και τις πηγές να εξερευνήσετε. Σε εκείνο το σημείο μπορείτε να γυρίσετε πίσω ή να συνεχίσετε σε ανηφορικό μονοπάτι για δέκα λεπτά μέχρι το ασκηταριό του Λουκά, μια μικρή εκκλησία μέσα σε σπηλιά που γιορτάζει στις 23 Αυγούστου.

Περπατήστε μέσα στην φύση και απολαύστε μοναδικές εικόνες φυσικής ομορφιάς!
Ένα από τα φαράγγια που μπορείτε να επισκεφτείτε είναι του ποταμού Κάστορα.Υπάρχει δρόμος στα αριστερά του ποταμού για τα είκοσι λεπτά της διαδρομής και μονοπάτι για τα υπόλοιπα δεκαπέντε λεπτά, με δύο πετρινα καθιστικά όπου μπορεί κανείς να ξεκουραστεί, με την σπηλιά και τις πηγές να εξερευνήσετε. Σε εκείνο το σημείο μπορείτε να γυρίσετε πίσω ή να συνεχίσετε σε ανηφορικό μονοπάτι για δέκα λεπτά μέχρι το ασκηταριό του Λουκά, μια μικρή εκκλησία μέσα σε σπηλιά που γιορτάζει στις 23 Αυγούστου.

Πηγή πληροφοριών: Ξενώνας “Το Καστόρι”

Φωτογραφίες Panagiotaros

3. Φαράγγι Βρυσιωτικού

Ξεκινώντας από τη γέφυρα του Κάστορα κατά μήκος του ποταμού προς τα βορειοδυτικά έχει διαμορφωθεί μια νέα διαδρομή η οποία διασχίζει ένα από τα φαράγγια της περιοχής. Καθώς διασχίζεις κάποιο από τα γεφυράκια του ποταμιού και συνεχίζεις βορειοδυτικά, ξεκινά μια εντυπωσιακή ανάβαση με εναλλασσόμενα ξύλινα σκαλοπάτια και γέφυρες και μονοπάτι. Το φαράγγι αναδύεται στα μάτια σου πολλές φορές πλανευτικό και άλλες απειλητικό αλλά πάντοτε με απαράμιλλη δυναμική. Στην αρχή αντικρίζεις το Καστόρι από ψηλά και στη συνέχεια το εγκαταλείπεις πίσω σου, καθώς το τοπίο γίνεται όλο και πιο άγριο. Κι άξαφνα στο τέλος του ανηφορικού μονοπατιού, καθώς εγκαταλείπεις την εικόνα του Καστορείου, μπρος σου προβάλει υποβλητικό το κύριο μέρος του φαραγγιού με το βράχο κατακόρυφο σμιλεμένο να αναδεικνύει τα κοκκινόφαια πετρώματά του, προϊόντα μακρόχρονης γεωφυσικής δράσης. Η δύναμη του τοπίου σε παρασύρει σε μια αίσθηση ότι ή θα γίνεις μέρος του ή θα χαθείς.

Αφού περάσεις το βράχο κατεβαίνεις τα ξύλινα σκαλιά και προχωράς, συνεχίζοντας δυτικά προς το όρια της Αλευρούς, ουσιαστικά στην αγκαλιά του χειμάρρου, το Χειμώνα και τις αρχές της Άνοιξης τρέχει νερό. Η βλάστηση αυξάνεται και ο ορίζοντας περιορίζεται καθώς έχεις φθάσει πια στα ερείπια των Μύλων του Γεωργιτσίου. Η ανάβαση συνεχίζεται, πάντα δίπλα στο χείμαρρο και κάτω από τη σκιά των δέντρων έως το δασικό δρόμο της Αλετρέικης δέσης στο Γεωργίτσι. Η φύση έχει δωρίσει απλόχερα εκτός από την ομορφιά της όλης διαμόρφωσης και πανέμορφα άνθη.

4. Βόλτα στην Λουσίνα – Ταυγέτου


Βόλτα στον Ταύγετο και στην Λουσίνα , θα πρέπει να πάρετε το αμάξι σας και να διανύσετε μια διαδρομή χωμάτινου δρόμου που ανεβαίνει στον Ταύγετο η διαδρομή είναι μαγευτική μέσα στα δέντρα με απίστευτη θέα!

Στην Λουσίνα θα βρείτε εναν μικρό οικισμό και μια πηγή με παζούλια για να κάνετε πικνικ , εαν θέλετε μπορείτε να προχωρήσετε με το αμάξι σας ακόμα πιο ψηλά όπου και θα δείτε ταμπέλα για το <> το οποίο είναι ξενώνας – καφέ στα σύνορα με την Μεσσηνία ή να πάτε σε μια από τις κορυφές του Ταυγέτου τον Άγιο Παντελεήμονα (υψόμετρο 1500μ.) όπου η θέα είναι απίστευτη!

Αντιπροσωπευτικός προορισμός της ξεχωριστής θέας που προσφέρει στον ταξιδιώτη η περιοχή είναι ο Άγιος Παντελεήμονας, μια μικρή εκκλησία σε υψόμετρο 1500μ. στην κορυφή του βουνού, εκεί που ενώνονται οι τρείς νομοί, Αρκαδίας-Μεσσηνίας-Λακωνίας, από όπου θα έχετε το μοναδικό προνόμιο να δείτε ακόμη και την Καλαμάτα.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

5. Πεζοπορία στο εκκλησάκι της ΜισοσπορίτισσαςΜόλις 10 λεπτά με τα πόδια από το χωριό μπορείτε να πάτε στο εκκλησάκι της Μισοσπορίτισσας το οποίο φαινετε από το χωριό και είναι κυριολεκτικά χωμένο μέσα στους βράχους του Ταύγετου , απολαμβάνοντας μια υπέροχη διαδρομή και θέα όλο το χωριό , χτισμένη μέσα σε σπηλιά, υπήρξε το ασκητήριο του Αγίου Θεοκλήτου.

6. Βόλτες στην πλατεία και τα γραφικά σοκάκια του Καστορείου


Μετά από μερικές βόλτες στην φύση μπορείς να χαλαρώσεις πίνοντας το καφεδάκι σου στα μαγαζιά του χωριού η κάνοντας μερικές ακόμη βόλτες μέσα στο χωριό απολαμβάνοντας τα παλιά λιθόχτιστα σπίτια και τα γραφικά σοκάκια του.

7. Πηγές Αγίου Μάμα , πηγή Βάγιας και ο παλιός Νερόμυλος

Στην είσοδο του Καστορείου αιωνόβια πλατάνια σκιάζουν τις πηγές του Αη Μάμα, δίνοντας απλόχερα δροσιά και κρυστάλλινο νερό. Η πηγή της Βάγιας παρέχει εξαιρετικής ποιότητας νερό, χωρίς σκληρότητα και νόστιμο και πάντα αξίζεις να πιεις από εκεί. Είναι τόσο χωνευτικό  Στη συνέχεια το πράσινο μονοπατάκι σε οδηγεί στον παλιό νερόμυλο και τη νεροτριβή. Οι νερόμυλοι είναι το σήμα κατατεθέν της περιοχής.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Μύλος (σε λειτουργία) και νεροτριβή πίσω από τον Άγιο-Μάμα, (έτος ίδρυσης 1826).

Άλλη μια βόλτα με τα πόδια είναι οι πηγές του Αγίου Μάμα οι οποίες είναι στην είσοδο του χωριού μόλις 5 λεπτά με τα πόδια από το κέντρο του χωριού και μπορείτε να περπατήσετε να απολαύσετε το κρύο νερό ακόμα και τον Αύγουστο , καλό θα ήταν να περπατήσετε προς τα κάτω όπου θα βρείτε την πηγή της Βάγιας αλλά και τον παλιό νερόμυλο.

8. Αρχαιολογικός Χώρος Πελλάνας


Η Πελλάνα ιδρύθηκε τον 7ο π.Χ. αιώνα ενώ αναφέρεται στα κείμενα πολλών ιστορικών της αρχαιότητας όπως τον Ξενοφώντα, τον Πλούταρχο και τον Παυσανία. Στον αρχαιολογικό χώρο έχουν βρεθεί 6 θολωτοί, λαξευτοί σε βράχο τάφοι και άρα προμυκηναΐκής εποχής. Ο ένας από αυτούς είναι ο δεύτερος σε μέγεθος μετά του Αγαμέμνονα στις Μυκήνες και είναι σίγουρα βασιλικός, κατά πάσα πιθανότητα του Μενελάου ή του Τυνδάρεω. Εικάζεται ότι στον ευρύτερο χώρο υπάρχουν τα ανάκτορα ενός έκ των παραπάνω. Στη θέση Παλαιόκαστρο τα αρχαιολογικά ευρήματα μαρτυρούν την ύπαρξη Ακρόπολης. Ο αρχαιολόγος κ. Σπυρόπουλος, υπεύθυνος ανασκαφών στην Πελλάνα, υποστηρίζει ότι οι αρχαιότητες που παραμένουν κρυμμένες στο χώρο είναι εφάμιλλης αξίας με εκείνες της Βεργίνας!

Περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφίες για την μεγάλη ανακάλυψη!


9. Ποδήλατο – Mountain Bike – Motorcross – Jeeping


Πολύ καλές διαδρομές για όσους είναι λάτρεις του ποδηλάτου – mountainbike – motorcross – 4×4 Jeep – Jeeping είναι εξαιρετική ευκαιρία να απολαύσετε την φύση κάνοντας το αγαπημένο σας χόμπι!

10. Φαγητό!


Μα και φυσικά θα απολαύσετε τις παραδοσιακές γεύσεις του χωριού όπως είναι το παστό κρέας , το κότσι , καγιανά (ομελέτα) αλλά και τα αγαπημένα μας σουβλάκια! Στο χωριό λειτουργούν όλο τον χρόνο εστιατόρια και ψησταριές.

Περισσότερες πληροφορίες για την διασκέδαση και το φαγητό στο Καστόρι…

Το Καστόρι σε περιμένει και είναι μόλις 3 ώρες από την Αθήνα!

Mε παραδοσιακούς ξενώνες που προσφέρουν όλες τις ανέσεις!


Ιδανικός προορισμός για ξεκούραση , ηρεμία , βόλτες και επαφή με την φύση! Για όσους θέλουν να γεμίσουν μπαταρίες και να ξεφύγουν από το άγχος της πόλης εξερευνώντας έναν παρθένο προορισμό είναι ιδανική επιλογή!

Πέρασε φθηνές διακοπές σε ένα παρθένο προορισμό στον καταπράσινο Ταύγετο! Μόλις 3 ώρες από την Αθήνα!

Περισσότερες πληροφορίες για την διαμονή σας στο Καστόρι…

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.