ΠΑΡΔΑΛΙ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΠΑΡΔΑΛΙ-ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Το χωριό Παρδάλι είναι συνοικισμός και ανήκει στο Δήμο Πελλάνα (τωρα Δήμο Σπάρτης).  Βρίσκεται νοτιοανατολικά του χωριού Πελλάνα σε απόσταση 3 χιλιομέτρων περίπου κοντά στις όχθες του ποταμού Ευρώτα.  Κατά τους προ και κατά την Τουρκοκρατία χρόνους δεν αναφέρεται η ύπαρξη του χωριού.

Η ονομασία του χωριού οφείλεται μάλλον σε ένα τούρκο αγά ονομαζόμενο Παρδάλη, ο οποίος με τους αγάδες Μαχμούτμπεη και το Ρεϊζο κατείχαν όλη την περιοχή.  Οι αγάδες αυτοί άφησαν την περιουσία τους στον Σέκερη, ο οποίος ήταν γραμματέας τους καταγόμενος από τις Σπέτσες.

Ο Σέκερης διόρισε επιστάτη του κτήματος τον Ιωάννη Ανδρέου Μερεκούλια καταγόμενον από τις Κολλίνες Αρκαδίας και ο οποίος κατά την Επανάσταση του 1821 πολέμησε στη μάχη του Βαλτετσίου και αλλού  και έχει πάρει και έπαινο από το Ελληνικό Κράτος.  Μεταξύ Σέκερη και Μερεκούλια υπήρξε διαφωνία και τότε το 1/3 της όλης περιοχής το κατέλαβε ο Μερεκούλιας και το υπόλοιπο το αγόρασαν οι καλλιεργητές, οι οποίοι και το μοίρασαν σε 12 μερίδια.  Νότια του χωριού κοντά στη γέφυρα του ποταμού Ευρώτα που συνδέει το χωριό με την Κονιδίτσα βρίσκεται πηγή με το όνομα Σεντενίκος και πιθανόν επάνω σε μικρό κτίσμα που υπήρχε στο διπλανό βουνό να έμεινε για ένα διάστημα ο Όσιος Νίκων.

Νοτιοδυτικά του χωριού και σε απόσταση ενός χιλιομέτρου περίπου βρίσκεται ο Ιερός Ναός της Παναγίας όπου και το κοιμητήριο, αγνώστου εποχής και πάντως βυζαντινής εποχής όπως φαίνεται από το σχήμα του.

Οι λίγοι κάτοικοι του χωριού σήμερα είναι εργατικοί, έξυπνοι και προοδευτικοί, ασχολούμενοι κυρίως με οικόσιτο κτηνοτροφία, με καλλιέργεια αραβοσίτου, κτηνοτροφικών τροφών και με την καλλιέργεια της ελίας.

Πληθυσμιακά στοιχεία έχουμε για το Παρδάλι από το 1940, οπότε είχε 208 κατοίκους.  Τις επόμενες δεκαετίες εμφανίζει μια σταθερότητα με 242 το 1951 και 219 το 1961.  Έκτοτε όμως ακολουθεί φθίνουσα πορεία.  Το 1971 βρέθηκε με 189 κατοίκους, ενώ το 1981 απογράφησαν 179, το 1991 μειώθηκαν σε 148 και το 2001 καταμετρήθηκαν 116.

Πανηγύρια
Στις 23 Αυγούστου – η Απόδοσις της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.  Ακολουθεί πανηγύρι.

Πηγές , Φωτογραφίες http://hellas.teipir.gr/thesis/pellana/greek/pardgrk.htm  ,  Facebook Pardali , Oktanio , Vaggelis Vorilas , Alafogiannis Konstantinos

Φωτογραφίες
ΠΑΡΔΑΛΙ-ΛΑΚΩΝΙΑΣ2

ΠΑΡΔΑΛΙ-ΛΑΚΩΝΙΑΣ3

ΠΑΡΔΑΛΙ-ΛΑΚΩΝΙΑΣ5

ΠΑΡΔΑΛΙ-ΛΑΚΩΝΙΑΣ6

ΠΑΡΔΑΛΙ-ΛΑΚΩΝΙΑΣ7

ΠΑΡΔΑΛΙ-ΛΑΚΩΝΙΑΣ8

ΠΑΡΔΑΛΙ-ΛΑΚΩΝΙΑΣ-ΠΑΝΗΓΥΡΙ2

Tips
Μαγευτικό πανηγύρι!! στις 23 Αυγούστου η Απόδοσις της Κοιμήσεως της Θεοτόκου


Η μαγεία της πράσινης φύσης… σε βίντεο!
Πεζοπορία Γεωργίτσι – Καστόρι (Φαράγγι Μυλων)


Ενα μεγάλο ευχαριστώ σε ολους τους συλλόγους , ομάδες και ιδιώτες που μας έκαναν την τιμή να περάσουν ωραία και να ανακαλύψουν το καταπράσινο χωριό μας!
Δειτε φωτογραφίες και πληροφορίες για την απίστευτη διαδρομή…!

Ανακάλυψε το Καστόρι!
Mε παραδοσιακό ξενώνα επάνω στον καταπράσινο Ταύγετο!

Ιδανικός προορισμός για ξεκούραση , ηρεμία , βόλτες και επαφή με την φύση!
Για όσους θέλουν να γεμίσουν μπαταρίες και να ξεφύγουν από το άγχος
της πόλης εξερευνώντας έναν παρθένο προορισμό είναι ιδανική επιλογή!

Πέρασε φθηνές διακοπές σε ένα παρθένο προορισμό στον
καταπράσινο Ταύγετο! Μόλις 3 ώρες από την Αθήνα!
Διαμονή – Ξενώνες στο Καστόρι…

Ολα τα αξιοθέατα και η παρθένα Φύση του Καστορείου!

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.